Een echtscheiding heeft grote impact op het leven van de echtgenoten. Dat een en ander ook na overlijden van een van hen grote gevolgen kan hebben blijkt uit een recente uitspraak. De casus was als volgt.
Tijdens het eerste huwelijk van de man wordt er een levensverzekering door hem afgesloten. Daarbij wordt zijn echtgenote tot begunstigde aangewezen. Het huwelijk houdt echter geen stand en wordt beëindigd door de echtgenoten. Ze sluiten een echtscheidingsconvenant waarbij ze afspraken maken omtrent de verdeling van hun vermogen en gevolgen van de scheiding. De begunstiging van de levensverzekering wordt door de man echter niet gewijzigd.
Vervolgens trouwt de man in gemeenschap van goederen met zijn tweede echtgenote. Uiteindelijk komt de man te overlijden en gaat de verzekeringsmaatschappij over tot uitkering van de levensverzekering aan de eerste (ex) echtgenote van de man. Zijn tweede echtgenote vist achter het net. Zij laat het er niet bij zitten en start een juridische procedure. Bij de Rechtbank krijgt zij alsnog gelijk.

In de praktijk komt het regelmatig voor dat er weliswaar een echtscheidingsconvenant wordt getekend maar dat één en ander juridisch niet goed wordt afgehandeld. Zo dient bij een gemeenschap van goederen een huis via de notaris op naam van de betreffende echtgenoot te worden gezet. Hetzelfde geldt voor aandelen in een B.V. Tevens dient de hypotheek op de juiste naam te worden gezet bij de bank. Vergeet u ook niet uw testament niet te controleren.