Etentje wordt erfgenaam bijna fataal

Steeds vaker blijkt het saldo van een nalatenschap negatief te zijn. De erfgenamen zijn aansprakelijk voor de schulden van de nalatenschap indien zij de erfenis zuiver aanvaard hebben. In de praktijk komt het regelmatig voor dat een erfgenaam door een bepaalde gedraging geacht wordt een nalatenschap zuiver te hebben aanvaard. Een en ander blijkt eens te meer uit het volgende arrest van de Hoge Raad.
In het betreffende geval hebben de erfgenamen op de sterfdag van hun moeder gegeten in een restaurant. Na afloop van het etentje hebben ze de rekening betaald met de pinpas van hun overleden moeder. De rekening bedroeg € 119. Het Hof oordeelde dat de erfgenamen de nalatenschap zuiver aanvaard hebben doordat de pinpas van hun moeder was gebruikt. Hierdoor werden de erfgenamen aansprakelijk voor de schulden van de nalatenschap met alle gevolgen van dien. Het etentje bleek dus vele malen duurder te zijn dan die € 119. U begrijpt dat de erfgenamen zich dat niet realiseerden toen zij het restaurant betaalden.

De erfgenamen waren het niet eens met het arrest van het Hof en gingen in cassatie bij de Hoge Raad. Het hoogste rechtscollege oordeelde dat een erfgenaam die zich ondubbelzinnig en zonder voorbehoud als een zuiver aanvaard hebbende erfgenaam gedraagt hij de nalatenschap zuiver aanvaardt, tenzij hij al eerder een andere keuze (bijvoorbeeld verwerping) heeft gedaan.
De Hoge Raad oordeelde in casu dat een overleg op de sterfdag (middels een etentje) tot de handelingen behoort die er op gericht zijn om iemand een passende uitvaart te bezorgen. Het maken van redelijke kosten daarvoor kan niet als daad van aanvaarding worden gezien. De rekening van het restaurant werd dan ook tot de kosten van de uitvaart gerekend, zo oordeelde de Hoge Raad. En omdat de erfgenamen de nalatenschap inmiddels beneficiair aanvaard hadden zijn zij niet verplicht om de schulden van de nalatenschap te betalen.

Eind goed al goed denkt u misschien. Toch lijkt het ons beter een rechtsgang naar de Hoge Raad te voorkomen en vooraf advies in te winnen.