Een aantal van de meest voorkomende regels van het burenrecht:

Bomen en planten

1. Binnen een afstand van twee meter tot aan de erfgrens mogen geen bomen worden geplant. Voor heggen geldt een minimale afstand van een halve meter;

2. De hoogte van een heg mag maximaal twee meter boven het maaiveld bedragen;

3. Als u een boom plant op minder dan twee meter van de erfgrens kunnen uw buren u verplichten deze te rooien. Doet u dit niet dan kunnen uw buren zelf de boom gaan rooien, zij moeten u dit wel schriftelijk meedelen;

4. Als er beplanting (takken en dergelijke) van uw buren op uw grond hangen, mag u deze tot de erfgrens wegsnoeien, mits u dit eerst schriftelijk hebt meegedeeld en u uw buren eerst verzocht hebt om de takken zelf te snoeien. Na het snoeien wordt u zelf eigenaar van de takken. U mag ze dus niet over de schutting gooien bij de buren;

5. Als er wortels van een boom van uw buren in uw grond groeien, mag u deze wegkappen. Dit hoeft u niet aan uw buren mee te delen, maar dit is uiteraard wel zo netjes.

Schutting

Een schutting plaatsen op uw eigen erf is altijd mogelijk, mits binnen de bestaande gemeentelijke regels. U kunt van uw buren eisen dat er een twee meter hoge afscheidingsmuur of schutting tussen uw erf en dat van de buren wordt geplaatst. U en de buren moeten de kosten gezamenlijk betalen. De afscheidingsmuur moet dan op de erfgrens geplaatst worden en wordt daarmee gezamenlijk eigendom.

Waterafloop

Het is verboden om van uw perceel water te lozen naar dat van de buren. Een schuin dak dient dus af te lopen in uw eigen tuin. Uiteraard kan dit voorkomen worden door het plaatsen van een dakgoot. Deze dakgoot mag echter weer niet boven het erf van de buurman hangen, want u mag niet boven de grond van uw buurman bouwen.


Ladderrecht

Stel uw garage of woning staat op de grens met de buren. Als u voor onderhoud erbij moet, bijvoorbeeld om te schilderen, dan heeft u het recht om een ladder of steiger op de grond van uw buurman te plaatsen, mits u dit eerst bespreekt.

Bent u die goede buur?
Heeft u vragen, neem dan gerust contact met ons op, maar neem vooral niet het recht in eigen hand. Anders maakt u een goede kans om binnenkort zelf in het programma “De rijdende rechter” te verschijnen.